Hussain ibn Ali was een revolutionaire leider in de 7e eeuw die het ultieme offer had gebracht voor sociale rechtvaardigheid in het gezicht van corruptie en tirannie. Hij gaf alles wat hij had, zelfs zijn eigen leven, voor de eer van mensen om hem heen.

Hussain was geboren in 620 AD in een familie dat bekend stond om hun principes van gelijkheid, liefde en vrede. Opgevoed door zijn grootvader Mohammed (de laatste Profeet van Islam), was Hussain een persoonlijkheid die bekend stond om zijn integriteit, vrijgevige karakter en blindheid naar kleur, sociale klasse en persoonlijke overtuiging. Het was hierom dat mensen naar hem en zijn familie toestroomden.

tag der ashura - karbala - imam hussain
Hussain ibn Ali ligt begraven in de grond van Karbala in Irak. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen het graf om eer te tonen aan Hussain ibn Ali

Hussain was een man integriteit en eer

Ondanks culturele verwachtingen van hem als de ‘prins’ van zijn stam en een prominente figuur in het Islamitische Rijk, ontweek Hussain de grootsheid van zijn status ten gunste van het breken van het brood met de armen en behoeftigen onder hem. Hij brak alle culturele voorschriften, bracht mensen bij elkaar en hielp ze waar hij kon.

Niet lang na de dood van Mohammed viel het leiderschap van de grote Islamitische rijk in de handen van de corrupten. De goede waarden dat Mohammed in de maatschappij probeerde vorm te geven werd langzamerhand uitgeroeid nadat de nieuwe heerser Yazid, uit de Omajjaden dynastie, vastbesloten was om volledige controle te verkrijgen.

Trauer - Aschura - Aschura-Tag
Hussain ibn Ali wordt over de hele wereld herinnerd als een symbool van verzet die stond voor humanitaire waarden.

Hussain stond onbaatzuchtig voor sociale rechtvaardigheid

Hussain was er getuige van dat de fundamentele mensenrechten en waardigheid van zijn volk geschonden werden. Tevens werd ook de moraliteit van zijn samenleving uitgeput. Yazid regeerde met een ijzeren vuist en eiste dat Hussain hem de eed van trouw af zou leggen, om zo de geloofwaardigheid voor zijn meedogenloze bewind te versterken.

Hussain moest een beslissing maken…Moest hij zijn eed van trouw afleggen aan een wrede tiran – en aan de kant staan terwijl mensen om hem heen onderdrukt werden? Of zou hij moeten opkomen en zijn eigen leven riskeren? De tijdloze woorden van zijn grootvader weerklonken in zijn hart en Hussain wist wat hij moest doen:

“De grootste standaard is het spreken van de waarheid in het gezicht van een tiran.”

Hussain heeft het ultieme offer gebracht.

Hij koos ervoor om op te staan tegen Yazid en was gedwongen om zijn thuisstad te verlaten in verband met doodsbedreigingen die hij ontving. Zo vertrok hij samen met zijn familieleden en metgezellen op weg naar het oosten, opzoek naar een draagvlak voor zijn revolutionaire verzet en om ieder vorm van geweld te vermijden. Het was op deze reis dat Hussain, zijn familieleden en metgezellen, op de hete vlakten van een land genaamd Karbala, gedwongen waren om te stoppen door een leger van meer dan 30.000 man.

In 680 AD, na drie dagen van geen water en voedsel in de verzengende hitte, stond Hussain op en viel hij, terwijl hij de onderdrukten rondom zich verdedigde. Het bijzondere is dat Hussain ervoor koos om tegen een mammoetleger op te staan ondanks dat hij maar 72 volgelingen had.

“Dood met waardigheid is beter dan een leven van vernedering.”

- Hussain ibn Ali

Het verhaal van Hussain blijft inspireren

Door dit tragisch einde, maar heroïsche zelfopoffering was Hussain uiteindelijk als overwinnaar uit de strijd gekomen. Zijn dood was de katalysator voor revolutionaire verandering en leidde tot de ineenstorting van de tirannie van Yazid. Hussain hield tot het einde zich vast aan zijn principes en zijn nalatenschap blijft dagelijks miljoenen mensen over de wereld inspireren.

Door deze heldhaftige daad van onbaatzuchtigheid, moed en vastberadenheid, inspireerde hij miljoenen mensen over de hele wereld. Van wereldleiders in burgerrechten als Gandhi, die geïnspireerd werd door Hussain’s opstand tot vrijwilligers die bij werken bij goededoelenorganisaties.

Het verhaal van Hussain ibn Ali staat als een bron van inspiratie voor iedereen, ongeacht welke kleur of ras.