Nog geen 50 jaar na de dood van Mohammad (de laatste profeet in de Islam) en het islamitische rijk begon te lijden onder toenemende corruptie van de Omajjaden dynastie, genaamd Yazid.

Hussain ibn Ali, de kleinzoon van profeet, kwam in opstand tegen het onrechtmatige leiderschap van Yazid. Terwijl Yazid gevreesd en veracht was voor zijn meedogenloosheid, was Hussain bewonderd en gerespecteerd door de samenleving. Yazid hij was zich hiervan bewust en besloot dat hij Hussains bondgenootschap zou eisen, hopend dat hij enige vorm van wettigheid zou krijgen voor zijn geërfde heerschappij.

Hussains verzet tegen tirannie

Hussain moest een keuze te maken. Het steunen van Yazid zou zonder twijfel een rijke beloning en een leven van luxe betekenen. Het weigeren zou onveranderlijk tot zijn eigen ondergang leiden. Wat moest hij doen? Wat zou jij of ik hebben gedaan? Voor Hussain was de keuze tussen het makkelijke en het moeilijke pad geen keus.

Hussain weigerde.

Hij zei: “Ik zal nooit mijn hand aan Yazid geven als een man die al vernederd is, noch zal ik vluchten als een slaaf… Ik ben niet opgestaan om het kwaad te verspreiden of ermee te pronken… Ik wens slechts om aan te sporen tot goede waarden en het kwade te voorkomen.”

“Ik wens alleen goede waarden te verspreiden en het kwaad te voorkomen.”

– Hussain ibn Ali

De reis van Mekka naar Kufa

Nu zijn leven nu bedreigd is, besloot Hussain om met zijn familie naar Mekka te verhuizen, in de hoop dat de agenten Yazid de heilige stad zouden respecteren. Terwijl hij wachtte, peinzend over zijn volgende zet, begonnen steunbetuigingen vanuit het hele rijk te komen. Hij vertrok naar Kufa, een stad in het huidige Irak, maar onderweg werd hij onderschept door een bataljon van Yazid’s soldaten, die Hussain en zijn aanhangers blokkeerden om naar Kufa te gaan. In plaats daarvan werden ze met geweld omgeleid naar de woestijnstad Karbala.

Eenmaal in Karbala aangekomen, omringden de troepen hun kleine band en blokkeerden hun toegang tot de watervoorziening. Met beide kampen gestationeerd in Karbala, ontstond er een patstelling. Hussain had het duidelijk gemaakt dat hij niet kon, en niet zou, buigen voor Yazid. De tegengestelde troepen van 30,000 soldaten, die Hussain’s kleine groep van 72 man en hun familieleden in aantal sterk overtroffen, waren onder strikte orders om Hussain niet te verlaten.

Na een week kwam het nieuws aan bij Hussain dat Yazid bevel had gegeven dat Hussain Karbala niet mocht verlaten totdat hij een eed van trouw zou afleggen. Het einde kwam nabij.

Map of Hussain ibn Ali's journey from Mecca to Karbala
Kaart van Hussain ibn Ali’s reis van Mekka naar Karbala

De laatste stand van Hussain ibn Ali

Die nacht verzamelde Hussain zijn groep en benadrukte dat het zijn leven was dat Yazid wilde en dat zij in staat zijn te ontsnappen. Opnieuw straalde Hussain’s onbaatzuchtigheid door. Daar stond hij, in het midden van zijn familieleden en metgezellen, allen beroofd van water in de verzengende woestijn voor drie dagen, smekend dat ze hem te verlaten en zichzelf redden!

Na een paar dagen van deze patstelling werden de regeringstroepen bevolen om aan te vallen en Hussain en zijn metgezellen te doden. Hussain’s mannen waren enorm in de minderheid. Het uur van de strijd begon, Hussain’s metgezellen vertrokken vanuit hun kamp in kleine groepen, het een na de ander en vochten moedig door tot de dood.

Gedurende de gehele dag bleven vroegen de troepen van Yazid aan Hussain voor zijn bondgenootschap, maar Hussain weigerde. Hussain stond uiteindelijk alleen, met niemand meer ter ondersteuning. Vermoeid, dorstig en zwaargewonden viel Hussain op de grond terwijl vrouwen en kinderen toekeken.

Hij werd genadeloos gedood, maar hij stierf met waardigheid en stevig vasthoudend aan zijn principes.

Illustration of the battle map where Hussain and his camp had been encircled by an army of 30,000.
Illustratie van de kaart van de slag waar Hussain en zijn kamp omringd waren door een leger van 30.000.

ashura - mourning - karbala - hands
Hussain ibn Ali’s dood wordt jaarlijks gerouwd op een dag dat wordt aangeduid als de dag van Ashura.

Hussain’s overwinning en inspirerende legende

Na zijn dood werden de vrouwen en kinderen uit de partij van Hussain gevangengenomen. Zijn zus, Zainab, nam de mantel van het leiderschap van de kleine groep over en gaf toespraak na toespraak om de acties van Yazid en zijn regering te veroordelen, met als hoogtepunt een confrontatie in het hof van de heerser. Zainab was misschien wel de eerste persoon die geïnspireerd werd door Hussains opstand, en gebruikte het als een katalysator voor verandering. Ze weigerde te worden onderworpen en zette haar angst aan de kant zodat ze degenen die verantwoordelijk zijn voor het morele verval van haar samenleving verantwoordelijk kon houden.

Ondanks het doordringende seksisme van de samenleving op het moment, slaagde Zainab erin om zowel mannen als vrouwen te leiden en te inspireren. Hussains voorbeeld dat man alleen kan staan tegen een leger van duizenden, inspireerde haar tot het punt waar ze een moorddadige dictator in zijn eigen paleis kastijdde en hekelde. Daarbij legde zij het fundament voor de uiteindelijke omverwerping van de Omajjaden dynastie.

Vandaag de dag tonen miljoenen mensen hun eerbetoon aan Hussain ibn Ali voor zijn opstand en rouwen jaarlijks de tragische slag bij Karbala waarin Hussain, zijn familie en loyale metgezellen een voor een op brute wijze werden vermoord. Pelgrims uit alle lagen van het leven bezoeken het graf van Imam Hussain om hun respect te tonen in de stad van Karbala, Irak.

karbala - day of ashura - arbaeen - imam hussain
Miljoenen mensen uit alle lagen van het leven gaan naar de rustplaats van Hussain en zijn metgezellen in Karbala, Irak.

arbaeen march - imam hussain - karbala - ashura
Zo’n 20-25 miljoen bezoeken de schrijn van Hussain op de dag van ‘Arbaeen’. Het is de grootste en meest vreedzame bijeenkomst in de wereld.